Rögtönzött magyar kutyafajta bemutatónk második köréhez értünk. Nemzeti értékeinkhez tartoznak ezek a kitűnő jellemű ebek, ismerjük meg őket!

Ígéretünkhöz híven jöjjenek hát az erdők négylábú vadászai: vagyis a vizslák, az erdélyi kopó és a magyar agár! 

6. RÖVIDSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA – a világhíres szikár vadászkopó

Világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Már honfoglaló őseink mellett, feltűnt egy hűséges vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Ezek a sárga, barna színű - mára kihalt - kopók voltak a mai magyar vizsla ősei.

Mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jó munkát végez mezőn, vízen és erdőben. Vérbeli profizmusát kiváló orrának, szilárd vadmegállásának, ügyes csapatkövetési készségének és nem utolsó sorban vízszeretetének köszönheti. 

A magyar vizslák megjelenése tekintélyt parancsoló és rendkívül elegáns. Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. A rövid szőrű vizsla zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást. Igazi „kanapé-specialista”, akinek télen a rövid szőrzete nem mindig nyújt megfelelő védelmet a metsző hideg ellen.
A vizslakölykök kész energiabombák, határtalan lelkesedéssel rajongják körbe gazdájukat és a családot, de még az esetleges besurranót is elárasztják kedvességgel. Nagyon élénk, barátságos, kiegyensúlyozott természetűek, könnyen taníthatóak és szó szerint csüngenek a gazdin. Elmondható tehát, hogy nem csupán legjobb a legjobbak közt mint vadászkutya, de lehengerlő stílusával a család kedvence is. 

7. DRÓTSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA – kiemelt védettséget élvez

Kiemelten védett, fiatal fajta. Rövidszőrű vizsla társaihoz hasonlóan gyakran használt vadászkutyák. A megszimatolt apróvadat, például fácánt mozdulatlanná dermedve "állják". A lelőtt vadat megkeresik, és gazdájukhoz viszik. Igen sokoldalúak, jól tűrik a terep nehézségeit, az időjárás szélsőségeit. Jól dolgoznak vízi vadászatokon is, de a sebesült nagyvadat is nyomon követik és megtalálják.
Sok millió forint hasznot hajtanak, segítségük nélkül a meglőtt vadaknak kb. harmada elvész. Közép-termetűek, arányosak, szikárak, nagy, lelógó fülük van. Élénkek, mégis kiegyensúlyozottak, szaglásuk kiváló, intelligensek és tanulékonyak.

Fajtajegyei is azonosak a rövidszőrű magyar vizsláéval. Élénk, zsemle sárga színű a szörzete,  alkata szikár, de rövidszőrű rokonainál robusztusabb testfelépítésű, és a hideget sokkal jobban tűrik. 

8. ERDÉLYI KOPÓ – az örök kópé

Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb Magyarországról származó kutyafajta. Hajtóvadászatra kiválóan használható, nem kimondottan szobaállat, vadászati és kultúrtörténeti értéke miatt a fajta fenntartása különösen fontos, "élő múzeumunkban" van a helye.
Az erdélyi környezeti viszonyok a kopót szívós, bátor kutyává tették. Igénytelen és alkalmazkodó, a terelőkutyákkal ellentétben nem bőbeszédű, feleslegesen sohasem ugat. Játékos és gyermekszerető természete ideális családi kedvenccé teszi anélkül, hogy szüksége lenne kényeztetésre. Idegenekkel szemben tartózkodó, bizalmatlan, de gazdájához nagyon ragaszkodik.


Ősi ösztönei miatt egy dologra figyeljünk velük kapcsolatban: póráz nélkül sétáltatni csak a legnagyobb körültekintéssel szabad, hiszen elég egy felugró nyúl, kutyánk abban a pillanatban hanyatt-homlok rohan utána és talán soha nem tér haza. Ezért nagyon fontos az erdélyi kopó megfelelő képzése, a rengeteg séta, játék, amellyel mozgásigényét a gondos gazda kielégíti.

9. MAGYAR AGÁR – az ugar gazellája


Ásatások során felszínre került koponyacsontok bizonyítékaiból tudjuk, hogy eredetük a honfoglalás korához vezethető vissza. Későbbi korokban aztán divatos és előkelő tevékenység lett az agarászat, többek között Hunyadi Mátyás is szenvedélyesen űzte a vadászatnak ezt az ágát. 


Az agár érdekes módon szemmel vadászik, hisz szaglása nem annyira kifinomult, bár egy szóval sem mondjuk, hogy nem lenne jó. Éppen ezért hihetetlenül jó futók: csúcssebességük 75-80 km/h, ez a legnagyobb erősségük, testük felépítése is mindenben a gyorsasághoz igazodik. Kitartóan üldözik az apróvadat, emiatt is alakult ki az agárversenyek kultusza, melyeken az utóbbi időben a magyar agarat is elkezdték versenyeztetni.


Értelmes, nyílt természetű, barátságos, ámde kissé távolságtartó. Tartása nem kíván semmi különlegességet, rövid szőre miatt lakásban, velünk is élhet. Sőt, az igazi helye a szobában, a kanapén van, ahogy azt az évszázadokon át nyújtott kimagasló teljesítményével, eredményeivel kiérdemelte és természetesen meg is kapta.